Oavsett vad man tycker om Myrdal passar det här inte en seriös tidning

Nerikes Allehanda går över gränsen i samband med Jan Myrdals 90-årsdag.

Jan Myrdal är tokig på sitt sätt, Nerikes Allehandas ledarsida på sitt. Inför den förstnämndas 90-årsdag har den sistnämnda kokat ihop en sammanfattning av hans galnaste ställningstaganden – som en buzzfeedlista för politiskt klavertramperi som sträcker sig en bra bit över ett halvsekel. Och den är lika hård som den är rättvis.

Men rubriken är helt uppåt väggarna.

Med tanke på hur grova påhopp som riktas mot journalister, där den ena efter den andra för höra per telefon och mejl att politiska motståndare önskar livet ur dem, är det minst sagt anmärkningsvärt att se att David Lindén skriver den här sortens saker i en seriös tidning.

Nu önskar nog Lindén inte livet ur Myrdal, egentligen, han är nog bara som många av oss andra rätt trötta på hans larvkommunistiska dravel.

Men det är just det som är grejen, journalister ska liksom inte uttrycka sig så här om de inte menar det. Resultatet av den här sortens språkbruk kan bli en förlust för hela samhället, som Nerikes Allehandas ledarsida så adekvat uttryckte saken i en annan ledartext härom året:

Om någon drar sig för att engagera sig politiskt, om någon aktar sig för att visa sig på gator och torg, om någon blir lite rädd inför en intervju med NA eller något annat mediehus. Då har den som hotar och trakasserar uppnått en del av sitt syfte. Ett lite räddare samhälle. En åsikt som inte uttrycks. En politisk röst som tystnar.

Kan vi inte bara nöja oss med att Myrdal gjort sig själv irrelevant istället för att sänka seriösa tidningar till slasknivå?

kommentarer