Citerad expert på åldersbedömningar också SD-vänlig politiker

Varför orkar inte journalisterna googla?

Den pensionerade rättsodontologen Håkan Mörnstad driver det företag Migrationsverket använder för att utföra medicinska åldersbedömningar av ensamkommande barn. Han är samtidigt ordförande i Båstads kommunfullmäktige för invandringskritiska och SD-vänliga Bjärepartiets räkning. Det uppmärksammade Svenska Dagbladet (SvD) tidigare i veckan.

Enligt SvD har Sverigedemokraterna röstat med Bjärepartiet i 31 av 33 voteringar och Mörnstad har själv hävdat att en stor del av alla ensamkommande barn från Afghanistan ljuger om sin ålder. Artikeln problematiserar det faktum att en så pass uppenbart jävig figur tillåts utföra de medicinska åldersbedömningarna – de ska ju vara baserade på objektiv vetenskap.

Vad SvD inte problematiserar är att Mörnstad citerats flitigt av medier som vetenskaplig expert på ämnet, trots att han driver opinion för åldersbedömningar och varit politiskt aktiv sedan 2014. Kanske skäms de en smula. I just SvD har han publicerat tre olika debattartiklar utan att hans politiska koppling framgått. Senast i juli 2016 argumenterade han och en kollega för att det var dags att sätta igång med bedömningarna.

Men SvD är inte ensamma. SVT:s Uppdrag Granskning – landets kanske vassaste grävredaktion – kallade honom f.d. rättsodontolog och ”ivrig förespråkare av åldersbedömningar” i ett reportage om medicinska åldersbedömningar. Inte heller Sveriges Radio berättar vilket parti han representerar, där han i Vetandets värld presenteras som ”före detta rättsodontolog”.

Det är högst troligt att journalisterna varit medvetna om hans bakgrund. Frågan är varför man bedömt att det inte spelade någon roll. Mörnstad är jävig både som expert och utförare – då som nu.

kommentarer