Expressen tror solfläckar är hål i solen

Expressen jobbar hårt för att skapa Sveriges sämsta vetenskapsjournalistik.

Expressen har en ansträngd relation till vetenskap för att de låter lallare som Björn Barr sköta astronomin utrustad endast med brittisk tabloidpress och en rubriksättare som borde chilla lite.

”Nasa har upptäckt ett gigantiskt hål i vår egen sol”, skriver han och hänvisar till ett pressmeddelande från den amerikanska myndigheten som inte någonstans nämner något om något hål i solen. I själva verket rör det sig om solfläckar. Inte ens babylonierna trodde att de var hål och de har varit vetenskapligt förklarade sedan ett par hundra år tillbaka.

Solfläckar är områden på solytan som är några tusen grader kallare än omgivningen och därför får en svart framtoning på bild. Detta vet NASA, och det är också de inte skriver något om ett hål i sitt pressmeddelande.

Dessvärre har Björn Barr förlitat sig mindre på NO-böcker från högstadiet och mer på The Daily Mail, som helt och hållet hittat på det här med hål i solen. Och Barr har okritiskt publicerat det vidare till den svenska publiken utan att undersöka saken. För att få en rejäl kvällstidningsvinkel har han också dragit till med att det kan vara farligt – hålet ”kan slå ut radio och satelliter”.

Det är inte första gången Expressen har det lite svårt med astronomin. Som den där gången en liten asteroid passerade jorden och med 99,99945 procents sannolikhet inte skulle träffa jorden. Expressens vinkel? Japp:

Eller den där gången när TT hade intervjuat en astronom om en annan asteroid som skulle passera på fyra gånger månens avstånd. Rubriken och bilden blev därefter:

Expressen har en närmast provocerande oförmåga att förklara det spännande med rymden utan att det är förenat med någon form av katastrofscenario som kräver assistans från Bruce Willis och några glada oljeborrare. (Konkurrenten Aftonbladet å andra sidan måste dra till med utomjordiskt liv för att det ska bli intressant.)

När det kommer till vetenskapsjournalistik är Expressen ett fenomenalt hopkok av sensationslystnad, undermålig källkritik, förbluffande okunskap och rena lögner.

kommentarer