Nej, Volvo slutar inte med bensin- och dieselmotorer

När det kommer till positiva miljönyheter har medier en tendens att bli lite väl ivriga.

Många medier ville gärna att det skulle vara sant – att Volvo, det som är symbolen för svensk industri utomlands, skulle ta täten för miljövänliga bilar. På några nyhetssajter har man kunnat läsa om att Volvo helt ska sluta med bensin- och dieselmotorer.

Det hade varit häftigt om det hade varit sant, men det är det dessvärre inte. Normalt när stora företag för oförtjänt bra press är det för att de lyckats lura nyhetsmedier, det händer ständigt, men den här gången är det medierna själva som bara varit lite väl ivriga.

Det Volvo har sagt är att det kommer sitta elmotorer i alla deras bilmodeller från 2019. Somliga modeller kommer vara hybrider, alltså att de har en elmotor och en vanlig förbränningsmotor. Men de kommer tankas med bensin och diesel som vanligt.

Märkligt nog är det de mer nogräknade nyhetssajterna som Sveriges Radio och Dagens Industri som tagit i från tårna, medan exempelvis Expressen klarar av att rapportera nyheten korrekt.

Miljö- och klimatfrågor kommer sällan med goda nyheter. Så när det väl händer, som vid Volvos beslut, har medier en tendens att bli lite väl energiska.

 

Uppdatering: Sveriges Radio har uppdaterat sin artikel, Dagens Industri har det inte.

kommentarer