Liberalernas tur att få succésiffror i struntmätning

Att inga förändringar är statistiskt säkerställda hindrar inte Expressen från att publicera ännu en artikel med vinnare och förlorare.

Liberalerna går starkt upp, enligt Expressen. En rejäl rubrik, med tanke på att inga förändringar är statistiskt säkerställda.

Partipolitik har inte tydliga vinnare som i fotboll eller canasta. Utom när det är val, och det är just frustrationen över att det är val så sällan som tidningarna älskar att skriva om opinionsmätningar.

Artiklarna håller alltid samma format.

Någon pekas ut som stor vinnare eller stor förlorare – lyftet, raset, succén, katastrofen. Förra månaden var det Sverigedemokraterna som pekades ut som vinnaren, den här gången är det Liberalerna.

Därefter följer en kommentar från mätföretaget i fråga – Expressen använder Demoskop. Kommentaren brukar mest vara något i stil med hur en vuxen pratar med en barn och samtidigt räcker över en stavmixer, men Expressen tänker sannerligen inte ta det försiktigt med siffrorna.

Därefter kommer ett pratminus från partisekreteraren på partiet som är vinnare™, som berättar att väljarna gillar deras politik, samt en kommentar från någon som är förlorare™ som säger att de måste bli bättre på att nå ut med politiken, eftersom väljarna egentligen gillar den. Till nästa mätning byter de talepunkt med varandra.

I en faktaruta efter att artikeln är slut, allra sist, gömd så man måste klicka för att få se texten, nämner Expressen lite pliktskyldigt att hela mätningen är obrukbar:

Och slutligen blir det en byline med en skicklig journalist som tvingas produceras strunt.

 

På samma ämne:

kommentarer