Seriösa medier ska inte gå på Bråvallas svepskäl

Ramstein på Bråvallafestivalen 2016. Foto: Daniel Åhs Karlsson

Efter förra sommarens uppmärksammade våldtäkter meddelade i helgen Bråvallafestivalen att de gör det ansvarsfulla och ställer in 2018. En drös nyhetsmedier från norr till söder, som köper in artiklar från TT utan en tillstymmelse till egen koll, svalde förklaringen utan att titta på exakt hur illa ställt det är med festivalens ekonomi.

Aftonbladet, som förra året noga listade hur arrangören FKP Scorpios balansräkning såg ut, missade helt det ekonomiska förklaringen i sin första artikel nu i helgen. Först i uppföljande krönikor började tidningen nysta i att arrangören nog drog ett svepskäl. Markus Larsson undrar hur det kommer sig att arrangören inte lägger ner sina lönsamma festivaler i Tyskland som uppenbarligen också har problem med övergrepp.

På kultursidorna hos Expressen och SVT ser vi även Anders Nunstedt, Anders Dahlbom och Rebecca Haimi ifrågasätta arrangörernas förklaring.

Dessvärre letar sig inte insikten om miljonförlusterna sig utanför kultursidorna – på nyhetsplats är SVT och Expressen precis som andra. Att arrangörerna lagom till nedläggningen försöker göra det till en markering mot sexuella övergrepp är något seriösa medier inte borde gå på.

Ändå ser vi just det – dussintals tidningar kör samma identiska TT-artikel med rubriken ”Bråvalla ställer in efter sexövergrepp”, trots att samma identiska ingress inleds med att festivalen är just förlusttyngd. Det borde rimligen väcka frågor.

I slutändan kokar det ner till journalistikens uppgift. Det finns gott om politiska partiervälgörenhetsrganisationerregeringenvinstintressenlobbyister eller bara gammal vanlig extremhöger som försöker påverka oss medborgare genom att fylla vårt intellektuella dricksvatten med en massa smörja.

Journalistikens uppgift är att filtrera det så det blir drickbart för vanliga människor som inte har möjlighet att hela tiden söka av informationsflödet med en geigermätare.

Dessvärre ser vi alltför ofta hur medier nöjer sig med att distribuera struntet.

 

Lite name & shame: 

Barometern, Blekinge Läns Tidning, CorrenDagens Vimmerby, Enköpings-postenLTMetro, Norran, NorrbottenskurirenPiteå-tidningenSvenska Dagbladet, UNT, Östra Småland,

Uppdatering: Bråvalla tar ett års uppehåll, inte lägger ner, som det stod tidigare.

kommentarer