Nej SVT, Margot Wallström bojkottar inte Almedalen på grund av nazister

Igår gick det att läsa hos SVT Nyheter att utrikesminister Margot Wallström (S) ställt in sitt deltagande under årets Almedalsvecka på grund av att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen tillåts delta. Uttalandet skapade snabbt rubriker, och SVT Nyheter twittrade i sin iver ut nyheten för allmän beskådan. Äntligen lite högkvalitativt skvaller inför Almedalen.

Men så en halv dag senare har SVT Nyheter uppdaterat sin artikel. Nazisterna är inte anledningen till Margot Wallströms bojkott. I själva verket är det ingen bojkott alls. Enligt Dagens Nyheter har Margot Wallström över huvud taget inte planerat att delta i Almedalsveckan. Ingenstans har hon sagt att hon bojkottar tillställningen.

SVT Nyheter har gjort det igen: fallit i kvällspressens fälla. I jakt på rubriker har de kombinerat ett tungt ministernamn med två av de bättre orden för att locka läsare: nazist och bojkott. När Margot Wallström uppger att hon inte förstår vad nazister har att göra i Almedalsveckan, och att hon själv inte ska delta, är saken biff: en nyhet uppstår. Synd bara att nyheten inte stämde.

Vad kan man dra för slutsats av det här? Någon har uppenbarligen slarvat, inte ställt tillräckligt med frågor, eller gjort vad som nu inte gjordes under intervjun. Återigen är SVT Nyheter sent på bollen när det kommer till att skapa löpsedlar. Om de ändå kunde sluta med det och bara göra det vi betalar dem för: kvalitativ nyhetsjournalistik. Tur är att DN verkar ha koll.

kommentarer