1,5 år efter hyllningsreportagen kollar kvällstidningarna sin story

Det är två märkbart irriterade kvällstidningar som plötsligt börjat granska organisationen Love and Hope.

Aftonbladets stora scoop idag är att organisationen Love and Hope (tidigare Love Nepal) ljuger om att de räddat flickor från sexslaveri i Nepal, och att insamlade pengar går till hotellsviter och dyra flygbiljetter.  

Det är ett så pass stort avslöjande att även konkurrenten kör samma nyhet på förstasidan. Välgörenhetsorganisation som ljuger om sina insatser och istället använder pengarna för egen del? Hur har Love and Hope kunnat föra människor bakom ljuset på det här sättet?

Det korta svaret är att de har fått enorm draghjälp av just Aftonbladet och Expressen. Den förstnämnda nämner det pliktskyldigt med sisådär fyra ord, inte sådär stolt som de brukar lyfta sina tidigare artiklar. Den andra tidningen tycker inte det är värt att påtala alls. 

Att Love and Hope lyckades samla in 32 miljoner förra året har att göra med kvällspressens många hyllningsreportage. Båda tidningarna har haft rikligt med spaltmeter åt att berätta om hur organisationen räddat 600 flickor från prostitution. Aldrig med någon annan källa än Love and Hope själv.

Idag skriver Aftonbladet att de inte har räddat några flickor alls från några bordeller, 2016 skrev såväl Andreas Randhir Granfors som debattredaktionen i flera artiklar att det rörde sig om 600 flickor. På Expressen skrev Andreas Häggström att organisationen ”gör razzior” och att 600 fritagits.

Ingen av kvällstidningarna kollade storyn då det begav sig vintern 2016 – den var liksom lite för bra i både text och bild. Artiklarna har inte åldrats väl, milt uttryckt.

Och kvällstidningarna är märkbart irriterade över att de blivit lurade. Som om det inte var deras jobb att inte låta sig luras.

Det som hänt är att Aftonbladet nu till slut kollat sin egen story. Gjort sitt journalistiska arbete ordentligt och konstaterat att den inte håller. Egentligen borde de gjort det för ett och ett halvt år sedan.

Men då hade man fått noll scoop. Nu har man fått två!

kommentarer