Pressen sväljer flyglobbyisternas rapport utan frågor

80 kronor i flygskatt hotar tiotusentals jobb, enligt Stockholms Handelskammare och pressen köper det rakt av. Lobbyister får oproportionerlig makt när journalistiken inte gör sitt jobb.

Stockholms Handelskammares rapport ”Flygplatsdöden” tillsammans med några tidningsrubriker.

Den planerade nya flygskatten kommer stänga ner flera mindre flygplatser, skriver en rad medier apropå en rapport från Stockholms handelskammare. Ur påverkanssynpunkt är rapporten ett mästerverk. Ur en journalistisk synpunkt är den ett haveri. Som hade kunnat undvikas om journalisterna i fråga hade läst den ordentligt.

Man har de senaste dagarna kunnat läsa om nedläggningshot mot flygplatserna i Jönköping, Växjö, Karlstad, Kristianstad, Trollhättan, Vänersborg, Örnsköldsvik och Kramfors-Sollefteå.

Effekt Magasin däremot har tagit en närmare titt på rapporten [pdf] och kan konstatera att en hel hop tidningar och journalister inte har gjort sitt jobb. Rapporten har nämligen inte gjort någon kalkyl på hur sannolikt det är att flygplatser lägger ner:

”Resultaten som tas fram är i sig ingen prognos för närområdenas framtid och tar heller inte upp hur sannolika effekterna är.”

Det är sedan det här outredda antagandet att alla sju flygplatserna lägger ner till följd av 80 kronor i skatt, i kombination med antagandet att resenärerna inte hittar andra färdmedel, som resulterar i slutsatsen att 25 000 jobb går förlorande. 10 000 av dem i Jönköping, tydligen.

Men samtliga tidningar som skrivit om rapporten har glömt det där att den ”är i sig ingen prognos”.

 

Sveriges Radio Jönköping skriver Pernilla Arvidsson ”Chockrapporten: Jönköping Airport måste lägga ner med ny flygskatt”. Trots att hon samma inslag intervjuar flygplatsens vd, som säger:

”Vi ställer oss kritiska till flygskatten, men att det skulle innebära en flygplatsdöd för Jönköping håller vi inte med om”

Jönköpings flygplats skrev förresten i sitt remissvar till regeringen förra året att ”Skulle något flygplan ställa in pga att det är 1 (en) passagerare mindre? Nej!”

Nya Wermlandstidningen är rubriken ”Flygskatt hot mot Karlstads flygplats”, trots att Kasper Norling i artikeln intervjuar chefen för flygplatsen i Karlstad, som inte verkar det minsta bekymrad:

”Även om jag välkomnar handelskammarens initiativ, så målas det upp ett skräckscenario om att vi måste lägga ner, men så är inte fallet.”

Då är det ärligare att göra som Robert Rosén på 24-sajterna eller Daniel Haugen på Allehanda och helt öppet medge att hela artikeln är ett pressmeddelande från intresseorganisationer.

Det riktigt intressanta är att alla dessa tidningar tar upp Handelskammarens farhågor om jobben, om tillgänglighet och det lokala näringslivet. Inte en enda av dem berör frågan om klimatförändringar. Alltså om skatten kommer uppfylla sitt syfte – nämligen att minska koldioxidutsläppen. Det hade varit intressant att läsa.

Den frågan är tydligen för komplex. Journalistikens tillkortakommanden är en bidragande orsak till att vi som samhälle inte kan diskutera livsavgörande frågor – jordens klimat –utan istället diskuterar marginella ämnen som penningstarka intresseorganisationer valt ut åt oss.

Stockholms handelskammare har till uppgift att opinionsbilda mot alla hinder och kostnader för sina medlemsföretag. De sköter sitt jobb galant. Journalistikens uppgift är att kritiskt granska och sålla information som kommer från påverkansorganisationer. Där går det avsevärt sämre.

kommentarer