Affärspressen ifrågasätter inte en framgångsrik VD

Dagens Industri frågar inte hur hamburgerkedjan trots sina katastrofscenarier med höjda arbetsgivaravgifter kan visa upp en rekordvinst.

2017 har varit ett riktigt rekordår för hamburgerkedjan Max. I alla fall om man ska tro Dagens Industri, som i en intervju med bolagets VD Richard Bergfors skriver att kedjan nu försöker ta sig an den polska marknaden.

Ändå ställer Dagens Industri inga frågor om de domedagsscenarier Bergfors målade upp innan förra valet, då han varnade sina anställda för att de skulle riskera jobben om Socialdemokraterna vann valet och höjde arbetsgivaravgifterna för unga. Trots tidigare gallskrik kan vi nu läsa om rekordvinst.

Rekordet som artikelns rubrik syftar på är att försäljningen ökat med 17 procent, som resulterat i en att vinsten ökat med 26 procent från föregående år. Här någonstans ringer en klocka.

Den som hängt med i pressens skriverier om hamburgerkedjan de senaste åren kommer kanske ihåg att Max för tre år sedan gick ut med en varning till sina anställda om att deras röst i det stundande valet kunde komma att påverka deras anställning. Anledningen? Bergfors påstod att det skulle innebära katastrof för restaurangbranschen att rösta mot Alliansen:

Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer få stora konsekvenser för vår tillväxt.”

Han fick sin lilla mediestorm. Sverige fick en ny regering och den sänkta arbetsgivaravgiften för unga togs bort. Och Max klarar sig tydligen bra ändå.

Till DI säger Richard Bergfors att de ser fram emot att expandera även till länder utanför Europa, och DI i sin tur målar upp kedjan som en framgångssaga som fått sin början på en anspråkslös ort i Sverige för nästan 50 år sedan.

Vad som hände med medarbetarna efter brevhärvan nämner DI inte något om, inte heller hur Max har påverkats av förändringarna inom restaurangbranschen. I artikeln syns inga spår efter falska alarm eller påtryckningar mot anställda, bara en självsäker ledare för ett mångmiljardföretag.

 

kommentarer