Det borde inte vara en nyhet att kvinnor har kroppar men det skrivs ändå otroligt mycket om det. Först recenseras det en väldans massa om kvinnors utseende, vad som är dåligt eller bra, om det är fejk eller inte. För att i nästa veva skriva om hur löjligt mycket tid, energi och pengar de lägger på att rätta sig efter kvälltidningsidealen.

På förmiddagen ordnade Aftonbladet TV en livesändning med hela tre korrespondenter för att diskutera modellen Amber Roses lättklädda instagrambild: ”kalla mig pryd, men jag tycker inte underliv har sin givna plats på Instagram”, ”jag tycker absolut att hon går lite över gränsen” och ”en del saker får vi faktiskt hålla lite privata”.

För att understryka hur viktigt det är att bilden hålls privat publicerar Aftonbladet den högst upp på sin sajt – Sveriges mest besökta. Med rubriken “Stjärnan hånas efter intima bilder”, som om de själva inte deltog i hånet.

I Expressens nöjesbilaga har Aino Oxblod lindat in en artikel om Kim Kardashians rumpa i hur hennes följare kritiserar henne för att ha fejkat rumpans egentliga utseende. På så sätt kan Expressen både ha en rumprecension komplett med rubriken ”kroppslögn” och lättklädda bilder – och samtidigt vara för fin för att skriva den själv.

Under en semester i Mexiko togs det bilder på realitystjärnan klädd i badkläder, och på de oredigerade bilderna syns en del celluliter på tvåbarnsmammans rumpa – något som gör stjärnans hängivna följare galna.

Efter de avslöjande semesterbilderna har Kim Kardashian West förlorat över 100 000 följare på sitt Instagram-konto för att fansen är så besvikna, skriver sajten Radar Online.”

Källan är alltså skvallersajten Radar Online som är känd för att sprida rykten om att folk är alkoholister med en bevisföring som inte ens duger för Flashback.

Nästa kroppsfokus hamnar på Bianca Ingrosso, där väljer Expressenkollegan Dante Thomsen att skriva en förvisso positiv artikel i hennes favör, men fokuset och relevansen av vem Ingrosso verkligen är ligger inte desto mindre i hennes bröstvårtor.

”Bianca Ingrosso, 22, är trött på alla som kommenterar hennes bröst.

I ett inlägg på Instagram går hon nu till attack mot kritikerna.”

Ja! Tvi för de som kommenterar folks bröst. Men att skriva om det i en tidning är förstås helt rimligt.

Det är helt enkelt lättåtkomlig och billig journalistik, för vem som helst av oss kan själva gå in och läsa detta på Ingrossos eller Kardashians Instagram utan att behöva läsa det i en artikel i kvällspressen. Och troligtvis definierar sig varken Kardashian eller Ingrosso med deras rumpa respektive bröstvårtor, utan vill nog hellre se lite annat innehåll i media än upprepningar av nödvändiga statements och tråkigt internethat.

Hur skriver pressen om pengar i förhållande till framgångsrika kvinnor då? Expressen väljer att lyfta fram det genom att igen använda sig av redan skriven text av den kända bloggaren Alexandra Nilsson. Och låt oss säga att hon ändå skriver om ganska mycket förutom just det här.

Först recenserar de kvinnors utseende, sedan dömer de kvinnor som anpassar sig efter kraven.

När prisutdelning är på gång är det också viktigt att veta att det är klänningen som gör det för att en kvinna ska få rubriker i nöjesbladet. Prinsessor är uppenbarligen även perfekta måltavlor att använda sig av för att skapa ännu mer utseendehets för kvinnor genom jämförelser, läs bara denna rubrik: Sofias gravidstil – lika kunglig som Victorias och Madeleines?”

You feel the stress yet? Och sedan skriver Expressen Hälsoliv om hur kvinnor lider av utmattningsdepression – eller duktigsjukan som den kallas när kvinnor har den – är det någon som blir förvånad?

När man scrollar vidare hos de två kvällstidningarna kommer en ny kategori om hur det skrivs om kvinnor i media. Det skrivs nämligen mycket om deras män och ”kärleksaffärer” istället för deras faktiska karriär och även för kändismän har kvällstidningarna ett rätt så osunt intresse. Här har fokuset förflyttat sig från deras kroppar till de personer de torde vara förälskade i.

Aftonbladet skriver om Scarlett Johanssons skilsmässa och nya potentiella stjärn-kärlek, om Jennifer Lopez pojkväns eventuella otrohetsaffärer, om hur Amanda Seyfried tvingas spela en roll som flickvän mot sin ex-pojkvän, hur Charlize Theron har blivit tillsammans med Halle Berrys ex-pojkvän och att Eliza Dushku förlovat sig med ett tennisproffs och så vidare etcetera. Känner ni kultur-vindarna fläkta i era ansikten? Inte?

Och när fokus nödvändigtvis ska ligga på själva kvinnan, hennes person, så får rubrikerna gärna handla om att hon är lite pinsam helt enkelt. Att hon tappat greppet och blivit galen. Kissar i duschen och äter frukost naken, eller använder sig av triggande metaforer, sånt som man bara inte får göra som tjej:

Kvällstidningarna har en enorm makt att flytta fokus. Nöjesbilagorna gör det gärna och ofta – och skyller på att fansen rasar. Men för fansen ligger nöjet i musiken, filmerna och skådespeleriet. Nöjesbilagorna tycker snarare att nöje är lika med samma kända profilers rumpor, bröst och vem av dem som kissar i duschen.

kommentarer