Nöjesbilagorna glömmer 14 år av misshandel

Vill ni veta hur våld mot kvinnor i hemmet förmildras och normaliseras till ett relationsbråk i svensk press? Då ska ni läsa de senaste artiklarna om Pernilla Wahlgren och Emilio Ingrosso från Aftonbladets och Expressens nöjesbilagor.

2006 var det nämligen ”bråk” fyra år efter parets skilsmässa, men nu idag har båda kvällstidningarna snappat upp Ingrossos berättelser om hur han och Wahlgren försonats, rökt fredspipa på hans restaurang på Mallorca och att han som varit utestängd i kylan från programmet “Wahlgrens Värld” nu äntligen kommer att få inkluderas i nästa säsong.

Aftonbladet målar upp en bild av en konfliktfylld relation “I första säsongen av succéserien ”Wahlgrens värld” fick inte Emilio Ingrosso vara med. Hans långa konflikt med Pernilla var ett av skälen.”

Ja, så kan man förstås beskriva det.

Expressen lyckas lite bättre: ”Emilio Ingrosso och Pernilla Wahlgren skilde sig 2002 och tiden efter separationen var stormig. 2006 dömdes Emilio Ingrosso till dagsböter efter ett bråk med Pernilla.” Men snubblar ändå på målsnöret med rubriken: “Emilio Ingrosso får vara med i Wahlgrens värld”

Det är alltså det här Aftonbladet och Expressen syftar på när de skriver om ”ett bråk” och en ”konflikt”:

Det är alltså så här jämställda par bråkar med varandra i det moderna landet Sverige enligt kvällspressen. Wahlgrens anmälan mot Ingrosso handlade om misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak där han senare dömdes till dagsböter.

Artikeln från 2006 baserar sig på polisens förundersökning och inget uttalande har gjorts i texten förutom ett från Charlotte Perrelli. Det enda Wahlgren själv svarade när Aftonbladet frågade var att hon “inte vill tala om det i nuläget”.

11 år senare verkar hon förståeligt nog fortfarande inte vilja tala om det. I Aftonbladets och Expressens nöjesartiklar är det bara Ingrosso som uttalar sig om att allt gammalt groll numera är borta:

”När man är sårad och arg är det väldigt lätt att “fastna” i sin egen sorg. Jag var väldigt bitter på Pernilla, länge. Eller vi var väl bittra på varandra. Vi har inte varit snälla mot varandra. Vi har utsatt både oss själva och barnen för en hemsk skilsmässa”

Kanske hade det varit bäst om kvällstidningarna läst Aftonbladets artikel från 2006 innan de försökte avhandla den här sortens relationer i nöjesbilagan.

kommentarer