Imponerande eftersom M spikar sina listor först till våren

Flera medier skriver att teologidoktorn Ann Heberlein kandiderar för Moderaterna i riksdagsvalet.

I både Sydsvenskan och Norra Skåne man kan läsa att teologidoktorn och känd-från-Medierna-i-P1 Ann Heberlein kandiderar till riksdagen för Moderaterna.

Det är smått imponerande. Med tanke på att Moderaterna inte spikar sina riksdagslistor förrän tidigt nästa vår.

Det som har hänt, framgår det i båda artiklarna, är att Heberlein nyligen gått med i Moderaterna och vill sitta i riksdagen för deras räkning. Så då meddelar hon sin kandidatur, det kan alla medlemmar i ett parti göra. Det betyder inte att man är en kandidat.

Hur det går till varierar mellan partier och distrikt, vissa har allmänna medlemsmöten, Moderaterna har en tidvis ansträngd relation till provval, andra partier låter distriktsstyrelsen bestämma över vilka som ska få stå på den så eftertraktade listan och på vilken plats.

Först då är man en kandidat till riksdagen för ett parti. Där är inte Heberlein förrän om i tidigast åtta månader. Att övertyga en drös sittande politiker från samma parti om att ge upp sin plats i riksdagen är inte en helt enkel sak, har det visat sig.

I dagsläget vill Heberlein kandidera för Moderaterna i riksdagsvalet. Det är något helt annat än vad Norra Skåne och Sydsvenskan skriver.

 

Uppdatering: Även OmniDagens IndustriAftonbladet, Dagen och Svenska Dagbladet kör på samma missvisande rubrik. TT kör på samma rubrik och därmed sprider det sig om en löpeld till en rad andra tidningar.

kommentarer