Fotograf på god väg att bli Sveriges ovärdigaste yrke

Gårdagens upploppsbilder från Trollhättan, publicerade i Expressen, visade sig efter lite närmare granskning komma hela vägen från Ukraina. Bilden handlade inte heller om stora bråkiga massor, utan om förorenande bränder av bildäck. Läsare uppmärksammade tabben, och Expressen tog snabbt bort bilden. Slutet gott, allting gott. Eller?

Förra året bantade GöteborgsPosten ner sin stab av bildredaktörer och fotografer till endast en person. Tyvärr är detta inte ett tillfälligt påhitt av den konkurshotade lokaltidningen, utan verkar vara en rådande trend: sedan 2013 har Expressen sagt upp samtliga fotografer, Norrbotten Media likaså, och Sydsvenskan har dumpat halva fotografstyrkan.

Svenska Dagbladet, som utan tvekan ligger bäst till, har bara gjort sig av med en tredjedel. Detta innebär inte bara en herrans massa nu arbetslösa yrkesjournalister som är förpassade till osäkra frilansuppdrag, utan även att svensk bildmedia är på god väg att förvandlas till Vilda västern.

Det är nu fritt fram att använda bilder från andra orter och situationer än den texten beskriver. Detta är inte något som verkar bekymra mediecheferna, tvärtom. Cecilia Krönlein, dåvarande chefredaktör på GP, sa att tidningen ska arbeta mer mot externa fotografer som de redan har samarbete med.

Inte heller Expressen ser några problem med den nya modellen. De ska producera och publicera lika mycket bildjournalistik, menar chefredaktör Thomas Mattsson. Inga problem alltså. Det låter ju bra. Då kan man fråga sig varför det då och då dyker upp bilder som den här – ofta utan det ens nämns att bilden är från ett helt annat tillfälle.

Mediebruset har tidigare beskrivit de lite mer pinsamma bildsättningarna som GP gjorde på senare tid föreställande en man som bars iväg av poliser under en demonstration i Köln och flygplan över en skidort.

De tillhörande artiklarna – som i all uppståndelse över dåliga bilder hamnar utanför rampljuset – handlade i själva verket om en flyguppvisning i Schweiz som gått lite snett, och om en man som vapenhotat en tysk restaurang. Nåväl, bilden på mannen var ju ändå tagen i samma land som nyheten handlade om. Och även om det var ett propellerplan som klippt av en kameravajer på en skidtävling men bilden visade ett passagerarplan som flyger mot en liftvajer så var det ju ändå ett Swiss Air-plan.

Det är i fall som dessa som det är svårt att skilja optimism från desperation. Det blir lätt så när man inte har fotografer. Tre alternativ återstår nu för de tidningar som valt att gå den här vägen:

  1. Använd inga bilder
  2. Betala seriösa fotografer en oseriös lön
  3. Gratis är gott; det är bara att hoppas att ingen märker om man använder sig av bilder som inte har något med nyheten att göra

Stackars läsare. Stackars fotografer. Lite intressant är det att de två tidningar som dumpat flest fotografer befinner sig i mest blåsväder kring sin bildjournalistik. Kanske är det bara slumpen. Vi håller tummarna för er, GP och Expressen, vi håller tummarna.

 

Uppdatering: Det stod tidigare felaktigt att Expressen avskedat sina fotografer. De blev i själva verket uppsagda.

kommentarer