Expressenartikel om tiggarläger på golfbana var påhitt

Expressens smaskiga artikel var rena guldgruvan för högerpopulister och rasister. Det blev tusentals delningar. En klickraket och en lönsam affär för Expressen helt enkelt. Helt utan substans, dessutom.

”Det är upprörda känslor på en golfbana i Danderyd:

EU-migranter har slagit läger vid nionde hålet.

– Vi får se vad det blir av det, säger Sven-Erik Olsson vid polisen.

Under eftermiddagen kom ett nytt besked från polisen: de får stanna.”

Det mest slående med artikeln är att inget av det som står i ingressen verkar ha någon täckning bland de som var på plats. Det visade sig vara en familj som hade picknick, tydligen, och som flyttade på sig när de blev tillsagda. Att polisen sa att de fick stanna var för att de hade flyttat sig till en plats där de fick stanna. Allt detta kan man läsa i den ursprungliga Expressenartikeln.

Någon på golfbanan sa till klubbkassören, som ringde polisen, och sedan har en annan polis pratat med Expressen som i sin tur ska försöka återge vad som hänt. Det är fyra steg av viskleken som visar varför journalister måste undersöka saker själva. Helst ursprungskällan. Expressen publicerade först i stället och undersökte senare.

Både Medierna i P1 och Metros Viralgranskaren har sågat Expressens artikel längs fotknölarna och det är inte mycket kvar av det ursprungliga caset. Men okej, Expressen publicerar tiotusentals artiklar per år, ibland blir det fel, sånt händer. Det är därför Expressens svar till Medierna i P1 blir så konstigt:

– Det finns ju än så länge inga givna skäl att säga den var felaktig. Vi har gjort en uppdatering om vad golfklubben först uppgav, polisens utryckning dit, polisens information, vad golfklubben uppgav samma dag och nu har vi också lagt till vad ni uppgav till oss, säger Magnus Alselind, redaktionschef på Expressen, till Medierna.

”Inga givna skäl att säga att den var felaktig”? Pyttsan.

Artikeln på nätet är numera ändrad i grunden. Alla tvärsäkra skrivningar om att det funnits ett läger, eller ens några EU-migranter, på golfbanan är borta. Istället talas det om överdrifter från klubben, om osäkerhet hos polisen. Men ingenstans om att Expressen var de som kablade ut uppgifterna innan de kollade dem.

Expressen verkar ha något redaktionellt principbeslut att aldrig någonsin erkänna misstag. Det kanske är en lönsamhetskalkyl – för mycket av arbetet skulle gå åt till dementier. Här är exempelvis konkurrenten Aftonbladet bättre – vid flera tillfällen har de strukit hela originalartikeln och ersatt den med en dementi.

Det höjer trovärdigheten. Att stoppa huvudet i sanden gör det inte.

kommentarer