Ja, då var det dags igen. Pressen älskar att dryga ut sin rätt skrala politikrapportering med opinionsmätningar. De brukar vara korrekt genomförda, sedan kör tidningarna slutsatser som de i regel inte har underlag för.

Expressens junimätning har en massa slutsatser, stora rubriker och tydliga vinnare och förlorare. I slutet av artikeln, undanstoppat i slutet av den andra inforutan, sådär så man måste klicka för att få fram det, finns den lilla pliktskyldiga texten ”Statistisk säkerhet: V:s ökning är statiskt säkerställd”.

Det innebär att övriga sju partiers förändringar ligger inom felmarginalen och är alltså inte statistiskt signifikanta. SCB förklarar pedagogiskt hur det går till här».

Rubriken om pekar ut Jimmie Åkesson som vinnaren av svensk politik, till exempel:

Eller att S, L, KD och MP backar. Kanske, kanske inte. Mätningen har inget att säga i frågan i alla fall eftersom den inte med någon rimlig säkerhet inte kan säga att det inte beror på slumpen.

Och så förstås, partisekreterare, som enligt någon form av märklig oskriven lagstiftning måste kommentera varenda mätning pressen kan skaka fram. Kommentarerna är alltid desamma: ”Det här visar att väljarna gillar oss” eller ”vi måste bli tydligare, för väljarna gillar egentligen vår politik”, beroende på hur rörelsen inom felmarginalen ser ut just den här gången. Så turas man om och byter talepunkter med varandra mellan varven.

Det enda Demoskopmätningen visar är att Vänsterpartiets uppgång med största sannolikhet (inte egentligen säkerställt) inte beror på slumpen. Alla slutsatserna, bildsättningen med partiledare i varierande lägen på glad-ledsen-skalan, rubriken och frågorna är Expressens och Nikals Svenssons egna påhitt.

Opinionsmätningar är lat journalistik. Det är att försöka skapa politisk rapportering när man inte har något riktigt att rapportera. Det gör inte oss medborgare klokare och det lägger sig dessutom som en våt filt över politikens möjligheter att arbeta långsiktigt.

Men såna detaljer får inte stå i vägen för Expressens affärsidé.

kommentarer