Lisa Holms mördare får knappast något sänkt straff

Det är endast ett hypotetiskt scenario.

Faksimil från Expressen.

I morse mobilflashade ett antal medier ut uppgifter om att vaktmästaren och barnamördaren Nerijus Bilevicius – skyldig till mordet på Lisa Holm – kan få sin livstidsdom reducerad till 15 år. Orsaken ska vara att mannen vill avtjäna sitt straff i hemlandet Litauen, där en distriktsdomstol, enligt Expressens formulering, ”beslutat att sänka straffet till 15 års fängelse”.

Tekniskt sett stämmer det. Men innan vi blir allt för upprörda kan det vara bra att komma ihåg två saker som medierna inte varit lika tydliga med.

För det första är det ovanligt med livstidsstraff i Litauen. Maxstraffet för mord, förutom i extraordinära fall, är 15 år. Att domstolen dömt honom till 15 års fängelse beror alltså på rättslig praxis, och inte på att man tycker synd om honom eller har en annorlunda uppfattning om hans skuld i brottet.

För det andra kan Kriminalvården enkelt avbryta överlämningen om straffet urholkas på något sätt. En företrädare för rättsenheten säger bokstavligen att processen kan avbrytas om man uppfattar att hans straff sänks som en följd av detta. Trots att den informationen tydligt framgår i TT:s utskick, väljer medierna att nästan vinkla det som en potentiell frigivning. Nu i efterhand har DN uppdaterat sin rubrik till ”Holm-mördare kan bli kvar i Sverige”. Möjligen eftersom det är det mest troliga, nu när det visar sig att han skulle få ett sänkt straff om han överlämnades.

kommentarer