MUF-ordförande sa aldrig att ”lantisar måste flytta”

Den här skärmdumpen har cirkulerat de senaste dagarna till många vänstermänniskors glada tillrop. Den kommer från en intervju i NSD och personen på bilden är Moderata Ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa.

Något som möjligen kan sabba skrattfesten över att ännu en toppmoderat uttalat sig om lantisar är att han aldrig sa så i intervjun. Har talade om att man måste vara beredd att flytta dit jobben finns.

Rubriken har ändrats, kanske efter att någon påtalat det för tidningen. Lantisar är ett laddat ord, det betyder inte samma sak som person som bor på landsbygden. Det är laddat med hela konflikten mellan storstad och landsbygd.

Det här med uttala sig om lantisar är ett rätt känsligt ämne inom Moderaterna. 1997 sa partiledaren Anna Kinberg Batra att ”Stockholmare är smartare än lantisar” och hon får fortfarande frågor om det i intervjuer.

Det präglar hela bilden av henne som politiker och förstärker uppfattningen om henne som överklass. Att med det i bagaget försöka klistra på ett lantis-uttalande även på MUF-ordföranden blir helt enkelt inte bra.

kommentarer