I vintras köpte finansmannen Mats Qviberg Metro. Nu bryter TV4 samarbetet med tidningen, anställda säger upp sig, både Qviberg och styrelseordföranden har ertappats med att ljuga. Och Chefredaktören har blivit lite väl ekonomisk med sanningen för att släta över haveriet.

Det här är vad som har hänt.

Vill ”rensa ut en del stalinister”

Normalt brukar tidningsägare inte lägga sig i det redaktionella arbetet eller personalfrågor . Men Qviberg är inte som normala tidningsägare. På twitter skrev han om att han ”måste rensa ut en del stalinister” vilket gav honom en del välförtjänt kritik. Han skojade bara, menade han efter att ha sett reaktionen. [1]

Pekar ut journalister

I en intervju med SD-propagandasajten [2] Nyheter Idag i förra veckan, där också styrelseordföranden Christen Ager-Hanssen satt med, gick Qviberg in tydligare på vilka stalinister han menade. Det var tydligen journalisten Clara Guibourg, som hade skrivit ett reportage om tiggare för Metros flaggskepp Viralgranskaren. [3]

Den här gången var det lite svårare att skämta bort, så Qviberg sa helt enkelt att han hade blivit felciterad. [4]

Så Nyheter Idag publicerade ljudinspelningen. Journalisten Emanuel Karlsten har klippt ihop alla turer i en kort videosnutt som finns här», tonsatt med hissmusik och allt.

Ager-Hanssen krämade också på i intervjun och passade på att hylla Nyheter Idag: [5]

Du har varit duktig på att tänka trafik. Du tänker trafik. Jag har analyserat din sajt och du tänker trafik och där gör du helt rätt. Sen har du gjort lite saker kopplat till SD som kanske var otaktiskt

Och för att verkligen understryka gullandet

Du kan komma ner till Metro, så kan vi ta en lite annan diskussion

I en intervju under helgen med SVT Nyheter berättade Qviberg att han inte visste om att Nyheter Idag var en högerextrem sajt och att han självfallet ska hålla sig borta från sådana framöver. [6]

Även Anger-Hanssen, som alltså satt med under intervjun, hävdar att han inte vet vilka Nyheter Idag var. [7] Vilket han omöjligen ens själv kan tro är sant när han säger till Nyheter Idag att han ”har analyserat din sajt” och dessutom känner till Expressenavslöjandet om hur sajten arbetat för Sverigedemokraterna.

Chefredaktören nekar

In kliver chefredaktören Staffan Erfors, annars mest känd för att han sparkades från Expressen på grund av sin alltför kärvänliga relation till Hells Angelspresidenten [8]. I ett för honom säkert helfestligt pressmeddelande förklarar han att det inte alls är aktuellt med något samarbete med Nyheter Idag.

Och att Qviberg inte har några sådana befogenheter att styra det redaktionella arbetet. Erfors är väldigt tydlig:[9]

Jag vill vara väldigt tydlig med att det är jag och ingen annan som fattar beslut om Metros journalistik

Och in intervjun i Nyheter Idag sa Anger-Hanssen rakt ut att ”jag gör jättemycket ändringar, både redaktionellt och […]”[10]. De skulle behöva snacka ihop sig.

Skadan redan skedd

TV4 bryter nu samarbetet med Metros Viralgranskaren – som ironiskt nog har dömt ut saker som Qviberg delar på facebook. TV4 anser att ”Det bör finnas en strikt rågång mellan ägare och publicister” och att Qvibergs och Anger-Hanssons uttalanden väcker ”farhågor kring redaktionens möjligheter att framöver jobba helt självständigt”. 

Därmed försvinner det regelbundna inslaget om källkritik i TV4:s morgonprogram. [11]

Och nu på morgonen meddelar båda nyhetscheferna att de lämnar Metro. [12]

Försöker släta över

På morgonen idag gästade Qviberg SVT Morgon för att förklara sig. [13]

Han står fast vid att han aldrig uttalat sig om det redaktionella arbetet, trots att han uttalat sig både om enskilda journalister och vad de skrivit. Vilket alltså finns på band.

Och nu har han svängt om Nyheter Idag igen – att de är Sverigedemokrater påverkar inget, eftersom Sverigedemokraterna är ett riksdagsparti.

Och det där med stalinisterna som ska rensas ut?

Han förklarar att han använder det ordet för att beskriva människor som inte vill gå med på hans stora omställningar på Metro. De måste röjas undan.

Om du ska rensa undan alla som inte gillar dina enorma förändringar så är det du som är Stalin. Du kan sluta leta.

Tack!

Mediebruset arbetar ideellt, men din donation är viktig.
Så tack för att du swishar en peng på 123 671 87 38 eller använder bankgironummer 866-1548.

 

Källor:

 1. Mediebruset: ”Måste rensa ut en del stalinister”
 2. Expressen: ”SD-mejl avslöjar dubbelspelet”
 3. Nyheter Idag: ”Qviberg om journalisten som skrev Metros tiggarartikel: ’En typisk stalinist som vi borde bli av med’”
 4. SVT Nyheter: ”Qviberg ångrar intervju med Nyheter Idag”
 5. Nyheter Idag: ”Qviberg om journalisten som skrev Metros tiggarartikel: ’En typisk stalinist som vi borde bli av med’”
 6. SVT Nyheter: ”Qviberg ångrar intervju med Nyheter Idag”
 7. Dagens Nyheter: ”Metros ordförande: fel av mig att ställa upp för Nyheter Idag”
 8. Aftonbladet: ”MC-ledarens ord – journalistens fall”
 9. Pressmeddelande från Metro: ”Tydliggörande Metro”
 10. Nyheter Idag: ”Qviberg om journalisten som skrev Metros tiggarartikel: ’En typisk stalinist som vi borde bli av med’”
 11. Resumé: ”TV4 bryter med Metros Viralgranskaren efter intervjun”
 12. Medievärlden: ”Metros andra nyhetschef lämnar också”
 13. SVT Morgon (från ca 3:20:00 i klippet)

kommentarer