Nej SVT, det är faktiskt precis tvärtom

Inför en partikongress eller stämma är det fritt fram för medlemmar att komma med vilka förslag de vill. Alla partier har sina idésmeder som kan framstå som en smula tokiga. Det betyder inte att förslagen är partilinjen. Ändå ser man ofta den här sortens rubriker som hos SVT Nyheter idag:

Först och främst: Miljöpartiet röstade om det här även på förra kongressen och det blev nej, så om något så är Miljöpartiets linje att vi inte ska ha någon fredsminister. Men själva problemet är att SVT inte klarar av att göra skillnaden på ett krav från miljöpartister och en partilinje. Röstar kongressen för det här förslaget blir rubriken korrekt, inte annars.

Tittar man runt så ser man att flera andra medier skrivit om förslaget, men med olika varianter på ”miljöpartister vill ha fredsminister som rubrik.

Men SVT är inte ensamma. Redan i februari började de konstiga rubrikerna inför MP-kongressen. Expressen till exempel körde den här nyheten:

Inte heller det var partilinjen. Men motionen har skickats in till varenda kongress och röstats ner sedan partiet svängde i EU-frågan för åtta år sedan, så om något så är den korrekta rubriken att Miljöpartiet inte vill lämna EU. Även om somliga miljöpartister vill det.

Härom året kunde vi läsa i nära nog varenda tidning att Liberala Ungdomsförbundet ville legalisera nekrofili. Det för ett lokalt förslag och inte förbundets linje. Men det föll bort i rapporteringen.

Det här är inga svåra saker. Rapportera gärna om wacky-tobaccy-förslag som partimedlemmar kommer med. Men vänta till efter stämman med att kalla dem partilinje.

kommentarer