Expressen hoppade på islamistspåret utan eftertanke

Som så ofta annars har Expressen en överlag rimlig artikel som beskriver vad som hänt – och sedan kletar någon kreativ rubriksättare på en överskrift som är direkt felaktig för att det är bättre för klicken. Det gäller politik, det gäller asteroider och nu senast – bombdåd i Tyskland. Fotbollslaget Boussia Dortmunds buss utsattes nyligen för ett dåd som skadade en spelare.

I samband med brottet hittades ett brev som påstod att dådet utförts i ”Allahs namn”. Polisen, och den tyska pressen, arbetade redan från början med hypotesen att det skulle kunna vara ett villospår. Expressen var däremot tvärsäkra från publiceringsögonblicket:

I artikeln talades det om att ”islamister kan ligga bakom”, inte alls lika tvärsäkert som i rubriken. Men polisens hypotes om att brevet skulle vara ett villospår stod det ingenting om.

Well, nu verkar polisen ha avfärdat det islamistiska spåret och nystar på annat håll. Dagens Nyheter kör två artiklar – en för vardera spår:

 

Rubriken har nu ändrats. Även Expressen tycks ha fattat att de råkat gå terroristernas ärenden för att någon rubriksättare vill dra till sig uppmärksamhet. Allt är som vanligt, alltså.

Tack!

Mediebruset arbetar ideellt, men din donation är viktig.
Så tack för att du swishar en peng på 123 671 87 38 eller använder bankgironummer 866-1548.

kommentarer