Studio Ett bjuder in vaccinmotståndare: ”Du har läst på väldigt mycket”

 

Förra veckan vädjade vi till public service att inte bjuda in vaccinmotståndare när det nu är ett mässlingsutbrott på gång.

Igår firade Studio Ett källkritikens dag genom att göra just detta. Och ja, inslaget hade alla tänkbara fel.

“Med oss också Mia Tjärnlund, som bloggar om ett hälsosamt familjeliv och berättar om varför hon valde att inte vaccinera sitt yngsta barn.”

Tack!

Mediebruset arbetar ideellt, men din donation är viktig.
Så tack för att du swishar en peng på 123 671 87 38 eller använder bankgironummer 866-1548.

Den var en diskussion med två deltagare, en smittskyddsläkare och en trebarnsmamma som har en blogg. ”Om man vet hur man stärker sitt immunförsvar behöver man inte vara rädd för de sjukdomarna”, enligt trebarnsmamman. Och det vet vi väl alla hur man stärker immunförsvaret: det är bara att vaccinera sig och sina barn.

  • Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholms län, sitter i studion och berättar att de som fått mässling är ovaccinerade.
  • Mia Tjärnlund sitter i studion och berättar att de bara inte har ätit tillräckligt med grönkål och kokosolja.

Sju mässlingsfall har konstaterats i Stockholm den senaste tiden. Under helgen har ytterligare ett barn insjuknat. Vaccinationerna ges för att mässling är ett så väldigt smittsamt virus och för att sjukdomen kan ge allvarliga följdsjukdomar.  

Folkhälsomyndigheten visar hur allvarlig mässling är: risken för svåra komplikationer är högre bland spädbarn, vuxna och immunsupprimerade personer. Över 90 procent av dem som kommer i kontakt med en sjuk person blir infekterade om de saknar vaccinationsskydd.

De som nu sjuknat in den senaste tiden har varit mindre, ännu ovaccinerade barn. I den här situationen borde public service ta sitt ansvar och sprida information om hur man skyddar sig och andra. Men Studio Ett väljer att sprida farlig pseudovetenskap istället.

I intervjun får Mia Tjärnlund prata helt fritt och säga om det är inte ”säkert” med kombinationsvaccin mot mässling-påssjuka-röda hund. Istället ska man ”stärka barnets tarmflora”. Hon berättar också att de som råkar ut för mässling ”ofta har brist på A-vitamin i grunden”.

Studio Ett-intervjuaren till och med bekräftar Tjärnlund: ”du har läst på väldigt mycket”.

Kära Sveriges Radio. Att intervjua läkaren Per Follin var helt rätt. Han har fakta och tips på hur man skyddar sig själv, allmänheten och sina barn. Men att bjuda in vaccinationsmotståndare och folk med ”trebarnsmamma” som kvalifikation skapar en falsk balans. Åsikterna om vaccin går inte isär – den ena gästen kan sitt ämne, den andra är hopplöst obildad.

Och det är farligt. Det är inte obligatoriskt att vaccinera sina barn. Folk lyssnar på P1 och gör ett val. Men vi vill väl att det här valet blir att vaccinera våra barn, eller hur Studio Ett?

Tack!

Mediebruset arbetar ideellt, men din donation är viktig.
Så tack för att du swishar en peng på 123 671 87 38 eller använder bankgironummer 866-1548.

kommentarer