SVT varnar för råttinvasion efter 13 råttor

SVT undrar om det är råttinvasion på gång i Kiruna. Hittills har man sett 13 stycken.

Schvung, sa det.
Där fick du, din jävel! Sitta här och existera.


Samma sak hände i höstas, när Stockholm invaderades av råttor. Då var rubrikerna storslagna. Efter tusen år hade Sveriges sista råttfria bastion Östermalm fallit och det var svårt att inte garva åt symboliken. Sedan visade det sig att det troligen inte alls hade skett någon ökning av råttor. Istället handlade det om att Stockholm fått ett mer aktivt nattliv som gjort att människor ser dem oftare i kombination med att acceptansen minskat. Bekämpningen har blivit så effektiv att vi idag inte betraktar råttor som ett naturligt förekommande inslag i samhället. Stockholm stads skadedjursexpert menade även att ryktet idag sprids mycket snabbare genom till exempel sociala medier.

Alltså var det ingen invasion.

Det, eller så har de förflyttat sig till Kiruna. SVT berättar nämligen att kommunen där begärt in vittnesmål för att kunna kartlägga råttorna. En person har till och med svingat ihjäl en med sin hockeyklubba, eftersom den satt och åt. Ytterligare tolv råttobservatörer har hört av sig med uppgifter, där en skriver:

“Vi har sett ett tiotal råttor i olika storlekar varav två som vi har haft ihjäl. Observationer av spår i snön sker dagligen. Känslan är att de är många. Observationer har setts runt bland annat fågelbord.”


Visst. Ser man en grupp råttor springa runt är det klart man reagerar. Men bara formuleringen av dessa fyra meningar skvallrar ju om en underliggande och överdriven vaksamhet.

Fast känslan är ju att de är många. Och det räcker tydligen gott och väl, trots att det finns förklaringar till varför observationer av råttor ökat och varför människor reagerar kraftigare idag.

Och att det bara är tretton råttor så här långt. Minus den som föll offer för hockeyklubban.

kommentarer