Alla gånger Katerina Janouchs yttrandefrihet inte har kränkts vecka 2 – vi har hela listan

Måndag. I en intervju i tjeckiska tv-kanalen DVTV beskriver journalisten Katerina Janouch Sverige som ett land som har kraschat av massinvandring. I intervjun får hon prata länge och säga i princip vad hon vill. ”Jag måste vara ärlig”, avslutar Janouch intervjun.

Ännu så länge har ingens yttrandefrihet kränkts.

Tisdag. Dagens Nyheters kulturskribent Hynek Pallas kritiserar intervjun i DN och tycker inte alls att Sverige är ett land där folk börjar beväpna sig. Pallas tycker att Janouch sprider rykten och fördomar. Janouch blir jättearg, kallar kritiken för häxprocess och hävdar att man “inte får säga” saker som hon precis har sagt i tjeckisk tv dagen innan. Janouch får fritt försvara sig själv i flera intervjuer, till exempel i Aftonbladet och Expressen.

Ingens yttrandefrihet har kränkts.

Onsdag. DN skriver om Janouchs förlag som tar avstånd från hennes påståenden. Enligt Janouch kränker detta hennes yttrandefrihet.

Trots detta har ingens yttrandefrihet kränkts.

Torsdag. Janouchs motreplik publiceras i DN. Nyheter24 publicerar hennes debattartikel där hon tycker att DNs chefredaktör Peter Wolodarski borde avgå eftersom hans tidning har kränkt hennes yttrandefrihet. Hon fortsätter: “Aldrig kunde jag tro att Sverige som blev mitt land, landet jag lärt mig att älska, skulle börja likna det forna Tjeckoslovakien som lydstat under sovjetisk ockupation. Där åsikter förbjuds, där orden censureras, där vi inte får tycka vad vi vill utan att riskera att med dagens cyberverktyg fängslas, förnedras, hatas och drivas mot ett digitalt kättarbål.” GP kallar Janouch-debatten för “en hätsk kampanj mot barnboksförfattarinnan” och  “åsiktskorridor”. Enligt GP har någon (DN? PK-eliten?) belagt Janouch med munkavle.

Ingens yttrandefrihet har kränkts.

Fredag. Trots munkavlen fortsätter hon debattera. En bokhandel i Uppsala väljer att ta bort hennes böcker. Katerina Janouch kallar bokhandeln fascistisk. “Alla bokhandlare som vill sälla sig till Hitler, Stalin o Mao, gör som Vägglusen!” får hon twittra.

Under veckan har Janouch också kommenterat yttrandefrihetsfrågor i bruna branschmedier som Nyheter Idag.

Ingens yttrandefrihet har kränkts.

Fram tills statliga myndigheter börjar bränna Katerina Janouch böcker om “konsten att få orgasm” och “svenska kvinnors hemliga sexuella fantasier”, eller  förhandsgranska hennes Facebook-inlägg, handlar den kritik hon får inte om hennes yttrandefrihet. Yttrandefrihet innebär inte att man inte ska bli emotsagd. Janouch har fått säga ganska mycket.
Mediebruset lovar att uppdatera artikeln i fall bokbålen tänds. Annars kommer vi, för vår mentala hälsas skull, lämna ämnet nu.

 

Uppdatering: GP:s politiska chefredaktör Alice Teodorescu kallar det en ”jakt på oliktänkande” och berättar om förintelsen. Trots att ingens yttrandefrihet har kränkts.

kommentarer