Klart vuxna som tror på spöken ska ha ett uppslag i tidningen

Att prata med de döda är en smal sak. Det svåra är att få dem att svara, som Michael Shermer konstaterade i sin utmärkta TED-föreläsning Why People Believe Weird Things. På Aftonbladet är det lite si och så med den saken.

”Det okända”? ”Spelar in sina samtal med de döda”? ”Filmade andar i lägenheten”?

Det börjar bli alltmer oklart om Aftonbladet vet om att spöken inte finns på riktigt – det var mindre än en vecka sedan tidningen uppmärksammade att en tidigare deltagare i Paradise Hotel hade fotat ett spöke. Men då var det ställt som en gammal hederlig ledande fråga och inte den här tvärsäkra mellandagsspiritualismen.

Det finns folk som tror på allt möjligt dravel – spöken, önsketänkande kamouflerat som kvantfysik, tala med de dödakoppning och new age-flum. Medias uppgift är att filtrera bort struntet och hålla människor informerade. Men det är ju bara underhållning, invänder någon. Ja, men är man som tidning beredd att göra underhållning på att sprida okunskap och rent ut göra människor dummare, då har man missat sitt journalistiska uppdrag.

Det är illa nog att en man tror att de dödas röster fastnar på band, men det är verkligen bedrövligt att dumheterna också fastnar i tidningen.

kommentarer