Expressen kan granska kvitton men inte makten

Aftonbladet har börjat granska det offentliga Sveriges konferenser [1]. Metoden att begära ut kvitton och sedan skriva om dem utan att kolla vad de innebär kan man ju ha en del synpunkter på. Men Expressen hakar på och gör ett nummer av Svenska Kraftnäts personalkonferens. [2]

 

Oj! En miljon för en fest. Nu var det i och för sig 437 personer där, så summan blir lite mer hanterbar. Men det är inte lika kul att sätta rubriken ”personal åt för 2 500”. Visst, 2 500 är mycket för en middag, men har du någon gång bokat en sittning för över 400  personer? Det brukar dra iväg lite.

Men det här känns igen från Expressens tidigare avslöjande om att chefer från Regeringskansliet åkte på en konferens i Rom för 300 000. Att de var 33 personer, där i flera dagar och ändå lyckades få all sin mat, boende och transporter för den summan var mindre viktigt.

Och det är samma här. I en intervju med generaldirektören Mikael Odenberg (M) framgår det ena efter det andra som fullständigt skjuter skandalrubriken i sank. Personalen på Svenska Kraftnät

”bjöds på mousserande fördrink, åtta delars bordsbuffé med svenska och franska smaker och ’Partyöl Brandman Style’.”

Inte åtta rätters – åtta delars buffé. Ett glas bubbel till fördrink och öl till maten. Och nej, Svenska Kraftnät är inte skattefinansierat. Det är mest en vanlig personalfest.

Desto mer skandalös är Expressens fortsatta hantering. Odenberg hade nämligen mage att skriva på sitt eget facebookkonto vad han tyckte om avslöjandet [3](Hint: han var förbannad). Det fick Expressen att gå i taket. På sin blogg skriver redaktionschefen Magnus Alselind [4]

Men för svenska makthavare […] tycks trenden vara att använda Facebook, deras egna hemsidor, som plattform för att kunna försvara sig, eller rättare sagt: gå till attack på helt egna villkor. […] När ”dansande grisar”-festen granskas avslutar generaldirektören sitt Facebookinlägg med ’Expressen kan slänga sig i väggen’.
Retorik som känns igen från en presidentkampanj i väst nyligen.

’Jag har svårt att lita på medier över huvud taget’, sa förresten Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i helgen som gick.
Dagen efter fälldes Martin Kinnunen, hans kollega i partitoppen, för bokföringsbrott i Svea hovrätt med bevisning från avslöjanden som David Baas gjort i Expressen.

Hur har Odenberg mage att säga att Expressen har fel på sitt eget facebookkonto? Det är ju precis som Donald Trump! Hur har han mage att säga att Expressen har fel? Då är han precis som Jimmie Åkesson och brottslingen Martin Kinnunen!

Allvarligt talat, hur långt upp i sitt eget självförhärligande är Expressen? Inte nog med att de kokar skandalrubriker på nästan ingenting, de börjar yra om Trump och Sverigedemokraterna om nån säger emot.

För vem kan tycka att de överdriver? Expressen undrar hur fest (Odenberg själv säger att det handlade om att han klätt ut sig till Darth Vader [5]) rimmar med hans uppdrag i styrelsen för Karolinska där ”hela den tidigare styrelsen fick avgå efter Macchiarini-affären”. Japp, vansinnesläkaren som hade ihjäl folk fick också plats i den här artikeln.

Det här leksaksscoopet fångar så väl allt som är fel med Expressens politiska journalistik. De klarar av att begära ut kvitton och skriva spaltmeter om vilka personalfester makthavarna ordnar. Sprit och Darth Vader, det klarar de. Men Expressen fixar inte av att granska vad makthavare faktiskt gör på jobbet. De klarar av att granska makthavarna, men inte makten. Där ligger Expressens problem.

Det enda som är nytt den här gången är att någon bet ifrån.

 

Källor:

  1. Aftonbladet: ”Unik granskning: Miljardbelopp läggs på representation”
  2. Expressen: ”Statliga Star Wars-festen för en miljon”
  3. Mikael Odenbergs facebookprofil
  4. Nyhetsbloggen, Expressen: ”Trump gör det på Twitter, Odenberg gör det på Facebook”
  5. Mikael Odenbergs facebookprofil

 

kommentarer