Militärövning ”vid gränsen” skedde egentligen 80 mil bort

80mil

Så länge Norge varit medlem i Nato har de varit noga med att inte ha övningar eller annat vid den ryska gränsen som kan ses som en provokation [1]. Läser man kvällstidningarna har allt det tydligen kastats över bord.

Men det Aftonbladet och Expressen påstår stämmer inte. Amerikansk militär har inte övat tillsammans med sina norska kollegor i Kirkenes ”bara några kilometer från ryska gränsen”. Om man inte med ”bara några” menar närmare 800. Övningen skedde i själva verket i Barduforss.[2][3]

barduforss

Barduforss ligger precis på ryska gränsen på samma sätt som Stockholm ligger precis på ryska gränsen (Stockholm ligger faktiskt närmare).

Aftonbladet och Expressen har sedan publiceringen insett sitt misstag och korrigerat artiklarna, men som vanligt hinner det uppspelta rubrikerna få stor plats på Sveriges största nyhetssajter ett bra tag innan fakta hinner ikapp. Rubriken ”chilla, vi överdrev rysskräcken lite” får sällan samma centrala placering. Och i Aftonbladets videoreportage finns alla ursprungsfelen kvar efter snart en vecka.

Felet berodde på att de båda kvällstidningarna översatte ett reportage (inte särskilt väl, polcirkeln heter exempelvis ”arktiska cirkeln”) från amerikanska CNN, som i sin tur innehöll en stackars journalist som inte hade någon aning om var i de norska polartrakterna han var.

Ja, läget är återigen spänt mellan öst och väst. Men det har inte skett någon militärövning precis vid gränsen i Nordnorge.

 

Källor:

  1. Barents Observer (Engelska): ”No, CNN, US Marines do not train on Norwegian-Russian border”
  2. Aftonbladet: ”Norge förstäker vid gränsen mot Ryssland”
  3. Expressen: ”Här övar USA krig – vid gränsen mot Ryssland”

kommentarer