Löfvens lösenord till Dropbox läckte 2012 – Aftonbladet sänder live

Igår rapporterade flera medier att många svenskar, inklusive framstående politiker, fått några av sina inloggningsuppgifter avslöjade. Aftonbladet höftade, som man ser, att drygt 100 procent av befolkningen var drabbad. Det skulle visa sig att det inte fanns så mycket fog för den nyheten.

SVT:s hacker- och grävgrupp ”Dold” uppgav att bland annat utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), justitieminister Morgan Johansson (S), inrikesminister Anders Ygeman (S),  samt statsminister Stefan Löfven (S) hade drabbats. 

Hackade

När SVT ringer för att släppa bomben hos Emma Stark, pressekreterare hos Gustav Fridolin, möts de dock av en anmärkningsvärt avslappnad – snudd på avfärdande – ton.

Det kan vara för att den här informationen varit publik sedan år 2012. Två år före Fridolin blev utbildningsminister, två år före Johansson blev justitieminister, två år före Ygeman blev inrikesminister och två år före Stefan Löfven blev statsminister. Faktum är att SVT körde den här nyheten redan 2013. Det är lite av en gåta varför de väljer att uppmärksamma det just nu. Möjligtvis beror det på att läckans omfattning blev vidare känd i somras, men det är fortfarande en icke-nyhet.

Eller ja, inte enligt Aftonbladet, som beslutade att trycka på knappen och sända live:

Cx4PoqNXEAAEp9j

Tilläggas bör är att informationen inte heller stämmer. Egentligen var det så att molntjänsten Dropbox drabbades av ett säkerhetsintrång år 2012, där 68 miljoner inloggningsuppgifter till just den tjänsten hamnade på vift. Då var de i och för sig hashade (krypterade), men ändå. Och sedan var dropbox-kontot kopplat till Löfvens mejladress på IF Metall, inte hans nuvarande som statsminister. 

Om Löfven använt samma lösenord på andra platser och inte bytt sedan 2012, kan det vara bra att byta.

Men så här mycket uppmärksamhet förtjänar det verkligen inte att få.

kommentarer