Slapp granskning när SD-toppar mobbar barn

De senaste dagarna har flera män i Sverigedemokraternas partitopp hånat en femtonårig pojke för att de fått för sig att han ljugit om sin ålder för att få stanna i landet. Att han är femton, bor med sin familj och har varit här i nio år fastställt. Många, inklusive Mediebruset, har undrat hur det kommer sig att inga medier käppjagar Jimmie Åkesson som de hade gjort med partiledaren om det här hade skett i exempelvis Liberalerna eller Socialdemokraterna.

Nu känner Aftonbladet att de har jagat färdigt:

ritiskmotpartikamrater

SD:s partiledare Jimmie Åkesson ger nu sin syn på sina partikamraters beteende.

– Det var olyckligt. Är man riksdagsledamot tycker inte jag att man ska vara så lättsinnig med vad man sprider. De som har gjort det har väl insett det, åtminstone Linus Bylund har väl pratat mer om det.

Varför var det olyckligt?

– Han var uppenbarligen i den ålder som det sas. Man bör inte sprida någonting om man inte vet vad det är man sprider. Dessutom, att en pojke har fått motta en del för det här, det är jättetråkigt.

Hur hanterar ni det här internt?

– Man pratar så klart om vad som gick fel och försöker hitta sätt så att det inte ska upprepas.

Inte upprepas? Kent Ekeroth sprider fortfarande hånen på sin facebooksida, det kanske skulle vara värt att fråga om.

Hur kan en tidning inte ställa frågan ”Vaddå olyckligt? Det här är väl ingen olycka? Det här är väl avsiktligt?” – och hur kommer det sig att Aftonbladet inte frågar om den uppenbara rasismen, eller kanske någon fråga om varför det här alltid händer i just Sverigedemokraterna.

Eller kanske det mest oroande – de här tre riksdagsledamöterna som mobbar ett barn på internet på grund av hans hudfärg, kommer inte möta några konsekvenser.

Inget annat parti hade kommit undan med en så här slapp granskning. Men allt det här är snart glömt, för Sverigedemokraterna kommer ha dragit vidare till nästa skandal redan imorgon.

 

(Även DN har gjort en rewrite på Aftonbladets artikel.)

kommentarer