Media möter medium utan kritiska frågor

Vad Arbetarbladet sysslar med är svårt att begripa när ett lokalt medium i Sandviken obehindrat får lägga ut texten om sina andekontakter.

Nu ska Helena Lindborg utbilda sig till medium på en utbildning hon själv startar upp

Vi får lära oss om att hon hör röster, har kontakt med andevärlden, kan heala folk med hjälp av metoder som inte fungerar. Listan är oändlig. Hon får till och med berätta om utbildningen hon startar upp. Ingenstans finns det något som ens liknar en kritisk fråga. Det hettar inte till mer än så här:

Hur kan du veta att det inte bara är fantasi?

– Det kommer saker till mig som är så specifika och konkreta. Detaljer som i 90-95 procent av fallen stämmer.

Det där påståendet tillhör emellertid de övriga 5-10 procenten. Men nej, inga följdfrågor från Arbetarbladet.

SVT gjorde samma sak med den så kallade koppningen i somras. Kvacksalveri är farligt, för det får människor att söka sig bort från vård som bevisligen fungerar. När medier gör reportage om flum utan att ställa de kritiska frågorna – som exempelvis har du några bevis? – så upphör det att vara journalistik. Då blir det reklam.

kommentarer