SD-motion: Bonnierfamiljens etnicitet gör dem till olämpliga tidningsägare

hagwallI en motion till riksdagen kräver sverigedemokraten Anna Hagwall att lagen ändras så att Bonniertidningarna får indraget presstöd. Syftet är att bryta Bonniers 80-procentiga ägande på svensk mediemarknad. Att Bonnier inte äger 80 procent (snarare 20-25) och att Bonniertidningarna inte får något presstöd är mest en kul detalj i sammanhanget. Det riktigt intressanta kommer i förbifarten i Aftonbladets intervju:

– Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media.

Hon pekar inte ut någon etnisk grupp, men den enda familjen hon nämner är Bonnier, en allmänt känt judisk familj.

Att judar mer eller mindre i hemlighet styr medierna är ju en gammal klassisk konspirationsteori som är en av grundpelarna i modern antisemitism. Att en riksdagsledamot vill ta ifrån en familj deras egendom för att de är judar borde generera lite rubriker. Aftonbladet verkar inte ens lyckats formulera några följdfrågor eller ens kommentera saken i artikeln.

Bonniertidningarna Expressen och Dagens Nyheter har tagit sig an sensationen. På som blogg skriver Expressenredaktören Thomas Mattsson om förslaget och DN om mediekonspirationerna inom antisemitismen.

Mer än så har det inte blivit av att en ledamot av Sveriges riksdag vill att staten ska reglera vem som äger medierna.

 

kommentarer