Så vet du om du har drabbats av Dold Sjukdom

Dold Sjukdom kan drabba vem som helst. Men den medicinska tidskriften Aftonbladet kan lära oss känna igen symtomen och också förstå vilken sorts Dold Sjukdom man har. Först börjar man med symtomen. Tycker du att din mage är tjock?

dold1

Om du inte tillhör den procenten av befolkningen som är nöjd med sin mage så kan du vara drabbad. Men, tänker du nu, ”jag kanske bara är överviktig”. Att tro att man är överviktig är ett symtom i sig.

dold16

Har du ibland ont i magen?

dold5

Då är det dold depression du har.

Om du nu tänker, ”ja, jag är deppig, men det visste jag ju”, då är det inte Dold Depression, för den måste vara dold. Då är det istället ett symtom på Dold Sjukdom:dold7

Är du som alla andra vuxna trött för jämnan?

dold9

Tyvärr är det obotligt. Välkommen till vuxenvärlden. Är du lite täppt i näsan kanske?

dold15

Är du lite hes?

dold14

Nu kanske du tänker att ”ja, cancer kan det vara, jag har ju nån mörk fläck på kroppen”, då har du inte Dold Cancer. Du har Dold Sjukdom.

dold13

En annan förhöjd riskfaktor är att vara kvinna.

dold6dold8

Men Dold Sjukdom är i själva verket extremt vanligt. Dold Diabetes, till exempel.dold11

Tillsammans med andra former av Dold Sjukdom är det många som drabbas. Utan att veta om det, förvisso. Siffrorna går isär:dold2dold10dold12

I dagsläget finns inga botemedel mot Dold Sjukdom, och larmrapporterna fortsätter komma. Särskilt under sommartorkan på redaktionerna.

kommentarer