Dödssmittan som kommer bita dig redan imorgon – så vet du om du är drabbad

rabiessnartilandet

Årets stora mediehögtid – Den Stora Torkan. Den inleds första måndagen efter medias stora högtid: DJ-Battle i Almedalen. Den Stora Torkan är en tid för eftertanke och kontemplation. Och skrikiga rubriker med svajig förankring.

Hur är det då med risken för rabies?

Ja, asså, Myndigheterna har larmat. Eller varnat. Eller, det här pressmeddelandet gick ut på Jordbruksverkets sajt för sex dagar sedan:

skaffavovve2

att Jordbruksverket och Aftonbladet värderar hotet olika är tydligt, särskilt när man tittar på vilka hundar de väljer att ha på bild.

I Sverige har vi inte rabies. Kan vi få rabies imorgon? Tekniskt sett ja. Vilket Jordbruksverkets Tjitte de Vries svarar när Aftonbladet frågar. Det är inte omöjligt. Men Aftonbladet missar är att vi inte haft rabiessmittade djur i Sverige sedan 1888.

Vad är då själva nyheten? Ja, som framgår i Dagens Nyheters mycket mer sansade artikel så har tullen gjort 190 tillslag av insmugglade hundar i år, att jämföra med ungefär 250 om året tidigare. Och för att möta den ökningen sa har man gjort några åtgärder för kartläggning och hur man ska hantera eventuella fall. Rabies är en dödlig sjukdom och smuggelhundar är en riskfaktor som ökar.

Det är vad som hänt.

Skräckrubriken och stockfotot på den vansinniga hunden står Aftonbladet för.

 

kommentarer