Sex med barn under hot är våldtäkt – även om förövaren är kvinna

I dagens upplaga av Eskilstuna-Kuriren kan man läsa om chefen för ett flyktingboende som milt uttryckt missköter sitt arbete:

flyktingboende

 

Har man sex med minderåriga under hot så är det en våldtäkt, i såväl språklig som juridisk mening. Men ordet förekommer inte en enda gång i hela artikeln. Varför inte?

Det är svårt att inte fastna i att förövarens kön kan vara en faktor. För med såna här utdrag borde det inte vara något snack:

Vistelsen i Sverige blev inte riktigt som pojkarna hade hoppats. De placerades på ett hem i Mellansverige. Hemmet drevs av samma kvinna som de nu menar hotat dem till sex. Myndigheterna stängde hemmet efter tillsyn då företaget inte hade de tillstånd som krävs.

Efter det skedde det som pojkarna berättar är ofrivilliga samlag. Dessa samlag ska ha föregåtts av både löften och hot. Löften om bland annat kläder och hygienartiklar. Hot om att kvinnan skulle vända sig till Migrationsverket om de inte gjorde henne till viljes.

Men för att göra Eskilstuna-Kurirens artikel än mer obegriplig har de också publicerat – om än anonymiserade – bilder från själva övergreppen. Japp, barn som tvingas till sex under hot där våldtäkten spelas in – och Eskilstuna-Kuriren publicerar bilder.

Underkänt på ett annars viktigt och angeläget reportage.

kommentarer