Miljonregn när Niklas Svensson får spekulera fritt

Okej, så Rädda Barnen ska ha en ny ordförande. De har valt Veronica Palm, och man kan naturligtvis ha anmärkningar på att ha en S-politiker, men det är inte vad Expressens jättescoop handlar om. Nej, vad den skönlitterära skribenten Niklas Svensson skriver om är pengarna.

 

Och hur ligger det egentligen till? Inte fullt lika dramatiskt.

Avgående ordföranden har fått 20 000 kronor i månaden, pengar som hon enligt Expressen avböjt.

Förändrad roll

Det som är nytt är rollen. Nuvarande ordföranden Inger Ashing har ett annat jobb, men Rädda barnen vill att Palm ska arbeta heltid med organisationen, och betalar därför ut en heltidslön på 46 800 kronor. Det nämner Niklas Svensson inte, trots att det står i dokumenten Svensson hänvisar till.

Fantasisiffror

Och miljonregnet, hur har Expressen hittat den slutsatsen? Såhär:

Miljonregn.

Eller lön för sitt arbete, som man också kan kalla det. Rädda Barnen har 315 anställda, och då är 46 800 en hög lön, men inte hutlös. Ansvar och allt det där.

Niklas Svenssons miljonregn

Niklas Svensson, som skrivit reportaget, fick själv en lön på 72 500 kronor när han värvades tillbaka till Expressen 2010, en tidning som han fick sparken från 2006 för att han begått dataintrång i Socialdemokraternas intranät.

Han har, av någon mystisk anledning, så hög lön, trots att han inte tar ansvar för nästan nånting.

 

Uppdatering: I en intervju om artikeln i tidningen Fokus (22/4-16) försvarar Svensson sin artikel med att ”folk upprörs av roffarmentalitet”.

kommentarer